Kontrola SANEPIDU – kiedy koszmar okazuje się prawdą

Nawet jeśli została wcześniej zapowiedziana, a my nie mamy swojej kuchni nic do zarzucenia, inspekcja sanitarna wzbudza powszechny lęk wśród restauratorów i właścicieli niewielkich punktów gastronomicznych. O tym jak przebiega kontrola Sanepidu i jak się do niej właściwie przygotować dowiesz się z dzisiejszego artykułu.

Kiedy SANEPID puka do drzwi?

O swojej wizycie inspekcja sanitarna ma obowiązek poinformować nas z wyprzedzeniem, co w praktyce oznacza, że kontroli możemy się spodziewać od 2 do 14 dni od momentu powiadomienia nas o niej. Inspektorzy Sanepidu mają prawo również skontrolować nasz lokal bez wcześniejszego zapowiedzenia. Dotyczy to sytuacji, w których istnieje zagrożenie zdrowia lub życia lub SANEPID dostał taką informacje „z miasta”.

W wielu kuchniach i restauracjach kontrola Sanepidu oznacza gruntowne sprzątanie, ale czysta restauracja to za mało, by inspekcja sanitarna przebiegła pomyślnie.

Jak przygotować się na wizytę Inspektora?

Inspektorzy Sanepidu są zobowiązani do przeprowadzenia kontroli w określony sposób. Oznacza to, że weryfikacji muszą zostać podane różne aspekty. Obok stanu czystości kuchni należą do nich:

  • wyposażenie, organizacja, a także stan (tj. czystość) pomieszczeń socjalnych,
  • wdrożony system HACCP (kontrolowany i sprawdzany zawsze),
  • porządek w dokumentacji, szczególną uwagę inspektorzy zwracają na książeczki zdrowia, a także karty i formularze wynikające z obowiązujących w zakładzie instrukcji GHP/GMP,
  • monitoring szkodników w Zakładzie,
  • organizacja stanowiska do mycia rąk (powinna się tam znajdować nie tylko instrukcja mycia rąk, ale również antybakteryjne mydło i niewymagający ręcznego otwierania kosz na śmieci),
  • stan zapasów (w zamrażarkach i na półkach w lodówkach nie mają prawa znajdować się żadne przeterminowane półprodukty; warto również pamiętać o tym, by nie mrozić świeżego mięsa i zwracać uwagę na daty przydatności do użycia paczkowanych przypraw).

Jak zaplanować sprzątanie przed inspekcją Sanepidu?

Jeśli regularne sprzątanie kuchni weszło naszym pracownikom w krew, sprzątanie w restauracji przed zapowiedzianą inspekcją będzie czystą formalnością. Jeśli jednak higiena pracy w naszym przedsiębiorstwie kuleje, bezstresowe przygotowanie się do wizyty inspektora może być trudne. Zwłaszcza, że gruntowne posprzątanie zaniedbywanej miesiącami kuchni w czasie 7 dni może okazać się niewykonalne bez tymczasowego zamknięcia zakładu lub pomocy z zewnątrz.

Profesjonalne sprzątanie kuchni przed inspekcją Sanepidu

Siedem dni – dokładnie tyle czasu może upłynąć od otrzymania powiadomienia o planowanej kontroli do chwili, w której do naszych drzwi zapuka inspektor – to dużo i mało czasu. Dla zaniedbanej kuchni zdecydowanie za mało. Nie oznacza to jednak, że jej przygotowanie jest niemożliwe. Na rynku działa wiele firm oferujących profesjonalne sprzątanie kuchni i restauracji. Korzystając z ich pomocy zyskujemy pewność, że nasza kuchnia zostanie możliwie najlepiej przygotowana od inspekcji, a my nie będziemy musieli na ten czas zamykać zakładu.