Badanie mikrobiologiczne wody

Prowadzisz lokal gastronomiczny? Czy wiesz, że jako jego właściciel masz obowiązek przeprowadzać regularne badania mikrobiologiczne wody zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 roku?

Wiele zanieczyszczeń wody jest niewidocznych dla oka. Zaobserwować je można jedynie podczas badań w laboratorium. Spożycie wody zawierającej szkodliwe substancje i mikroorganizmy jest wysoce niebezpieczne dla zdrowia.

Woda jest zdatna do użytku, jeżeli nie ma w niej mikroorganizmów chorobotwórczych, pasożytów i substancji w ilościach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

W naszym laboratorium przeprowadzamy kompleksowe badania mikrobiologiczne zimnej i ciepłej wody dla lokali gastronomicznych uwzględniając obowiązujące przepisy i wymagania Sanepidu. Pomagamy również w uzyskaniu informacji dotyczących zakresu analiz mikrobiologicznych wymaganych przez lokalną jednostkę Inspekcji Sanitarnej.

Sprawdzimy Twoją wodę pod kątem obecności:

  • Bakterii z grupy coli
  • Escherichia coli
  • Enterokoków
  • Clostridium perfringes
  • Legionella sp
  • Ogólnej liczba mikroorganizmów w 22 °C

Nasze badania pozwolą dokładnie ocenić stan wody w Twoim lokalu i jej przydatność do celów spożywczych i gastronomicznych.

Analiza mikrobiologiczna wody jest częścią procesu HACCP (Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) wymaganego dla punktów gastronomicznych. Ma ona na celu zapobieganie zagrożeniom i zapewnienie bezpieczeństwa żywności. W przypadku wykrycia nieprawidłowości właścicielowi lokalu grożą wysokie kary.

Nie ryzykuj! Zadbaj o bezpieczeństwo w Twoim lokalu.

Zamów badanie mikrobiologiczne wody już dziś! Skontaktuj się z nami