Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Badanie mikrobiologiczne wody

badanie wody dla sanepidProwadzisz lokal gastronomiczny? Czy wiesz, że jako jego właściciel masz obowiązek przeprowadzać regularne badania mikrobiologiczne wody zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi z dnia 7 grudnia 2017 roku?

Wiele zanieczyszczeń wody jest niewidocznych dla oka. Zaobserwować je można jedynie podczas badań w laboratorium. Spożycie wody zawierającej szkodliwe substancje i mikroorganizmy jest wysoce niebezpieczne dla zdrowia, dlatego właściciele lokali gastronomicznych są zobowiązani do regularnego przeprowadzania badań wody dla SANEPIDu. W przypadku podejrzenia zatrucia pokarmowego u klientów, którzy korzystali z usług Państwa lokalu przedstawienie ważnych wyników badania mikrobiologicznego wody może oszczędzić Państwu wielu problemów i nieprzyjemności.

Woda jest zdatna do użytku, jeżeli nie ma w niej mikroorganizmów chorobotwórczych, pasożytów i substancji w ilościach stanowiących potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

W naszym laboratorium przeprowadzamy kompleksowe badania mikrobiologiczne zimnej i ciepłej wody dla lokali gastronomicznych uwzględniając obowiązujące przepisy i wymagania Sanepidu. Pomagamy również w uzyskaniu informacji dotyczących zakresu analiz mikrobiologicznych wymaganych przez lokalną jednostkę Inspekcji Sanitarnej, dzięki temu Nasi Klienci mają pewność, że woda w ich lokalu gastronomicznym jest w pełni bezpieczna.

Sprawdzimy Twoją wodę pod kątem obecności:

  • Bakterii z grupy coli
  • Escherichia coli
  • Enterokoków
  • Clostridium perfringes
  • Legionella sp
  • Ogólnej liczba mikroorganizmów w 22 °C

Nasze badania pozwolą dokładnie ocenić stan wody w Twoim lokalu i jej przydatność do celów spożywczych i gastronomicznych.

Analiza mikrobiologiczna wody jest częścią procesu HACCP (Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli) wymaganego dla punktów gastronomicznych. Ma ona na celu zapobieganie zagrożeniom i zapewnienie bezpieczeństwa żywności. W przypadku wykrycia nieprawidłowości właścicielowi lokalu grożą wysokie kary. Warto przy tym pamiętać, że jednorazowe badanie wody dla SANEPIDu to za mało. Do zanieczyszczenia wody może dojść w trakcie użytkowania lokalu, w związku z czym mikrobiologiczne badanie wody powinno być przeprowadzane regularnie. Tak samo, jak badanie skuteczności wentylacji w lokalu.

 

Wychodząc naprzeciw potrzebom i oczekiwaniom Naszych Klientów w zakresie badania wody dla SANEPID oferujemy profesjonalne i kompleksowe mikrobiologiczne badanie wody dla celów spożywczych i gastronomicznych. Działamy na terenie miasta Warszawa oraz okolicznych miejscowości obsługując punkty i lokale gastronomiczne oferujące dania na wynos, jak również restauracje.

 

Wszystkie badania wody przeprowadzamy zgodnie z wymaganiami lokalnego SANEPIDu, dzięki czemu macie Państwo pewność, że woda w Państwa lokalu jest nie tylko wolna od mikroorganizmów chorobotwórczych, ale jednocześnie spełnia wszystkie wymagania Inspekcji Sanitarnej, pod którą podlega prowadzony przez Państwa lokal. Badanie wody dla SANEPIDu jest relatywnie tanie (Sprawdź Ile kosztuje badanie wody w Sanepidzie), a pozwala zaoszczędzić wydatków oraz nerwów w przypadku ewentualnej kontroli Inspekcji Sanitarnej.

Nie ryzykuj! Zadbaj o bezpieczeństwo w Twoim lokalu.

Zamów badanie mikrobiologiczne wody już dziś! Skontaktuj się z nami