Odbiór lokalu gastronomicznego przez sanepid

Otwarcie gastronomi wiąże się z koniecznością spełnienia wielu wymagających przepisów i norm. Każdy budynek służący jako obiekt gastronomiczny musi przejść odbiór wykonywany przez pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej, co dla wielu przedsiębiorców jest stresujące. Aby oszczędzić problemów związanych z koniecznością samodzielnego przechodzenia odbioru, coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na skorzystanie z firmy pomagających w odebraniu lokalu przez sanepid.

Odbiory sanepidu – problem, z którym zmagają się wszyscy przedsiębiorcy

Uzyskanie pozytywnej decyzji o przystosowaniu budynku do prowadzenia działalności gastronomicznej jest procesem trudnym i pracochłonnym. Inspekcja sanitarna wymaga przedstawienia szeregu dokumentów związanych ze stanem technicznym budynku, a następnie wykonuje jego odbiór. Pozytywna decyzja sanepidu musi zostać wystawiona w przypadku każdego budynku zajmującego się działalnością gastronomiczną. Mówimy tu o obiektach takich jak:

  • sklepy spożywcze
  • restauracje
  • bary
  • sklepy z karmą dla zwierząt
  • piekarnie

Dodatkowo musimy pamiętać, że każda działalność ma specyficzne wymogi, których znajomość jest kluczowa dla pozytywnego odbioru budynku. Z tych powodów pomoc firmy specjalizujące się w przygotowywaniu budynku do odbioru przez sanepid może okazać się niezbędna.

Dlaczego warto zdecydować się na pomoc przy odbiorze?

Firma pomagająca przy odbiorach budynku pozwala na uniknięcie niepotrzebnego stresu związanego z wizytą sanepidu. To właśnie zewnętrza firma może wykonać za nas zadania takie jak:

  • audyt budynku
  • skomplementowanie dokumentów
  • analiza dokumentacji technicznej
  • obecność przy odbiorze

Korzyści płynące z takiej współpracy są nieocenione. Osoby zawodowo zajmujące się przygotowywanie lokali do odbioru przez sanepid najczęściej mają za sobą już tysiące podobnych kontroli, dzięki czemu są w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania urzędników. Sama umiejętność odpowiadania na specyficzne pytania ze strony urzędników sanepidu może być pomocna przy całej procedurze. Duże znaczenie ma sam audyt przeprowadzany przed główną kontrolą. Dzięki wskazaniu wszystkich mankamentów mamy możliwość poprawy wybranych elementów przed inspekcją. Zazwyczaj po przeprowadzonym audycie urzędnik nie ma możliwości zgłoszenia uwag do stanu lokalu, co wpływa pozytywnie na decyzje o dopuszczeniu go do użytkowania.

Jakie dokumenty są niezbędne do odbioru lokalu gastronomicznego?

Sama lista dokumentów niezbędnych do uzyskania decyzji o prowadzeniu działalności gastronomicznej może być najlepszym argumentem za powierzeniem tej sprawy firmie zewnętrznej. Do kontroli sanepidu musimy przygotować dokumenty takie jak:

  • umowę najmu lokalu
  • projekt technologiczny
  • dokumentacje GMP I GHP
  • protokół ze sprawdzenia wentylacji budynku
  • badanie wody
  • księgę HACCP
  • plan higieny

Wszystkie te dokumenty muszą spełniać ściśle określone normy przewidziane dla danego typu działalności. Firma, która pomaga przy odbiorach, dzięki znajomości przepisów może sprawnie skompletować niezbędne dokumenty i sprawdzić ich zgodność z obowiązującymi normami. Brak któregokolwiek z dokumentów uniemożliwi otwarcie lokalu, co naraża jego właściciela na dodatkowe koszty.

Czy warto zdecydować się na pomoc w odbiorze lokalu?

Mimo że zatrudnienie specjalistycznej firmy zajmującej się przygotowywaniem lokali do odbioru przez sanepid jest dodatkowym kosztem, należy klasyfikować go jako inwestycje, która się szybko zwróci. Bez względu na rodzaj działalności, jaką chcemy prowadzić, sam etap odbioru może być znacznie szybszy dzięki pomocy profesjonalistów. Jeśli zamierzasz otworzyć lokal gastronomiczny, już teraz skorzystaj z porady specjalistów w dziedzinie odbiorów

Nie ryzykuj! Zadbaj o bezpieczeństwo w Twoim lokalu i wykonaj badanie mikrobiologiczne wody.

Zamów badanie mikrobiologiczne wody już dziś! Skontaktuj się z nami pod nr tel. 602 174 967 lub poprzez formularz kontaktowy.
Badanie wody sanepid cennik Warszawa.