Projekty technologiczne dla gastronomii

Otwarcie własnego lokalu gastronomicznego nie jest prostym zadaniem. Poza planem biznesowym pozwalającym zapewnić opłacalność całego przedsięwzięcia musimy pamiętać o przestrzeganiu restrykcyjnych norm przygotowywania posiłków. Cały lokal gastronomiczny musi być odpowiednio przystosowany nie tylko pod względem wygody użytkowania, ale również uwzględniając wytyczne sanepidu, który będzie przeprowadzał kontrole lokalu. Do całego przedsięwzięcia niezbędny będzie projekt technologiczny.

Czym jest projekt technologiczny i jakie ma zastosowania w gastronomii?

Każda działalność będąca pod nadzorem sanepidu musi zostać przystosowana do obecnie funkcjonujących norm. Projekt technologiczny to dokument, który określa, w jaki sposób zostanie zagospodarowany budynek i jakie rozwiązania technologiczne zostaną w nim zastosowane. Jest to niezwykle istotny dokument, bez którego nie warto zaczynać remontu lokalu. To właśnie w projekcie technologicznym zawarte są informacje o sposobach wentylacji lokalu, rozkładzie pomieszczeń i innych czynnikach wpływających na jego funkcjonowanie. Szczególnie istotny jest projekt pomieszczeń o charakterze gastronomicznym. W miejscach, gdzie przygotowywane lub spożywane jest jedzenie wymogi, odnośnie do samego pomieszczenia są wyjątkowo restrykcyjne, przez co dobrze wykonany projekt gastronomiczny jest niezbędny. Lokale źle przystosowane do przygotowywania jedzenia nie zostaną dopuszczone do użytku.

Projekt technologiczny- niezbędny dokument każdej restauracji

Z projektów technologicznych korzystają najczęściej lokale gastronomiczne. Cały budynek, w którym mają być przygotowywane i serwowane posiłki, powinien zostać odpowiednio zaprojektowany, aby spełniać wymogi sanepidu. Prawidłowo sporządzony projekt gastronomiczny musi uwzględniać obowiązujące przepisy BHP i wytyczne skierowane do konkretnej branży. Sam dokument musi się składać z części graficznej i opisowej, która pozwoli na dokładne określenie rozwiązani zastosowanych w lokalu. W zależności od profilu działalności gastronomicznej, jaki będziemy prowadzić, należy przygotować odpowiedni projekt. Jest to istotna uwaga, ponieważ przepisy dotyczące odbiorów budynków różnią się w zależności od branży. Warto o tym pamiętać, ponieważ normy, które mogą być stosowane w jednym typie lokalu, mogą nie być aktualne w naszej działalności. Najpopularniejsze są projekt restauracji i kuchni, ale dużą popularnością cieszą się również projekty stołówek i kuchni cateringowych.

Jakie są rodzaje projektów technologicznych w gastronomii?

Istnieje kilka podstawowych rodzajów projektów gastronomicznych, które różnią się pod względem norm dostosowanych do konkretnego typu lokalu. Ważne jest, aby projekt technologiczny gastronomia uwzględniał wszystkie wytyczne sanepidu. Przyjrzyjmy się, jakie są najpopularniejsze rodzaje projektów technologicznych.

Projekt technologiczny kuchni

Jest to jeden z najczęściej wykonywanych projektów. Kuchnia ze względu na swoją funkcję jest pomieszczeniem szczególnie kontrolowanym przez sanepid, który bezwzględnie karze wszystkie uchybienia. Projekt technologiczny kuchni musi precyzyjnie określać miejsca, w których zostaną zamontowane przyłącza wodno-kanalizacyjne i całe niezbędne wyposażenie.

Projekt technologiczny stołówki

Stołówki z racji wydawania dużej ilości posiłków również potrzebują specjalistycznego projektu. W takim dokumencie powinny się znaleźć informacje o przewidywanej ilości miejsc jadalnych, przyłączach elektrycznych i sposobie wentylacji. Projekt technologiczny stołówki powinien uwzględniać również stanowiska pracy i ich organizacje. Całość musi być zgodna z przepisami BHP.

Projekt technologiczny kuchni cateringowej

Kuchnie cateringowe również musi być dostosowana do specyfiki swojej branży. Projekt technologiczny kuchni cateringowej musi zawierać informacje odnośnie do planowanego sposobu dostawy posiłków i technologii ich wytwarzania. Konieczne jest zaplanowanie drogi dostaw produktów i wydawania gotowych posiłków.

Nie ryzykuj! Zadbaj o bezpieczeństwo w Twoim lokalu i wykonaj badanie mikrobiologiczne wody.

Zamów badanie mikrobiologiczne wody już dziś! Skontaktuj się z nami pod nr tel. 602 174 967 lub poprzez formularz kontaktowy.
Badanie wody sanepid cennik Warszawa.